Проект "Творчески подходи в образователните занимания за устойчиво потребление на ресурсите"

Постижения

ЗАПОЗНАВАНЕ СЪС СКАЛНОТО КАТЕРЕНЕ 2, 2016

img_6751И през това лято Сдружение ЕКОГРАФ, съвместно с Клуб по алпинизъм „Христо Христо“ – Смолян, организираха обучение за младежи на тема: „Запознаване със скалното катерене“.

Инициативата беше в резултат от големия интерес към обучението през миналата година, когато 16 младежи направиха първите си вертикални стъпки.  .

И през тази 2015-та обучението беше финансирано в рамките на Наредба за предоставяне на финансови средства от бюджета на Община Смолян за финансиране на младежки инициативи и проекти.

В рамките на проекта беше проведено двудневно обучение, в което взеха участие 16 младежи от района на Смолян. Трима квалифицирани инструктори по скално катерене от Клуб по алпинизъм „Христо Христов“ – Смолян изготвиха специализираната програма и проведоха обучението, което включи основни теоретични и практически аспекти от началното обучение по скално катерене. За успешното провеждане на практическите занятия беше закупен катерачен инвентар, който ще се използва и в бъдеще за сходни обучения на младежи.

img_6770Обучението се проведе в периода 9-10 юли 2016 г. в местността Турлука, над Смолян.

В резултат от обучението съществена част от участниците заявиха желанието си да разширят своите познания и да се усъвършенстват в скалното катерене, както и да популяризират и да привлекат към този спорт свои близки и приятели.

***

ОБУЧЕНИЕ НА МЛАДЕЖИ ПО СКАЛНО КАТЕРЕНЕ

11324126_10203641318747050_1089683177_n(1)Сдружение ЕКОГРАФ, съвместно с Клуб по алпинизъм „Христо Христо“ – Смолян, организираха и проведоха обучение на тема: „Запознаване със скалното катерене“. Обучението се проведе на 20 и 27 юни 2015 г. в местността Турлука, над Смолян.

Обучението беше финансирано в рамките на Наредба за предоставяне на финансови средства от бюджета на Община Смолян за финансиране на младежки инициативи и проекти.

Целта му е чрез създаване на достъпни възможности за обучение по скално катерене да се засили интереса на младите към катерачните обекти в близост до Смолян като място за прекарване на свободното време и да се привлекат към идеята за здравословен живот и спорт още млади хора.

Екипът на Сдружението подбра 16 младежи от община Смолян, които да вземат участие в обучението. Квалифицираните инструктори по скално катерене от Клуб по алпинизъм „Христо Христов“ изготвиха програма на обучението, в която включиха основни теоретични моменти и практически аспекти от обучението по скално катерене за начинаещи. За нуждите на настоящото и бъдещи обучения беше закупен инвентар за катерене.

Проектът предвиждаше обучението да се осъществи в рамките на два последователни почивни дни, като за дати на провеждане бяха предвидени 20 и 21 юни 2015 г. Поради лошо време, втория ден на обучението беше преместен на 27 юни 2015 г. За място на провеждане беше определена местността Турлука и съществуващите там скални турове. За обучители бяха ангажирани трима квалифицирани инструктори по скално катерене от Клуб по алпинизъм „Христо Христов“, които осигуриха и допълнителен катерачен инвентар за провеждането му. Доброволци от Смолян подсигуриха логистична подкрепа за провеждане на обучението. Участниците получиха сертификат за успешно завършено обучение от Сдружение ЕКОГРАФ.

11651294_1087771141252921_2063776686_nБеше проведена и информационна кампания за дейностите по проекта чрез местните медии и през интернет. Разпространявана беше информация за целите и дейностите по проекта, както и за източника на финансиране. Разпратена беше и информация и снимки по електронна поща до представители на местни и регионални медии с резултати от проведеното обучение.